SKE-TEORIEN: Sådan formidler du dit energiniveau til andre

Oplever du også, at din familie, venner eller kollegaer kan have svært ved at forstå, hvordan dine smerter påvirker dit energiniveau? 

Mange kroniske smertepatienter kan have glæde af at bruge ske-teorien. Du kan bruge ske-teorien til at forklare andre mennesker, hvordan dit energiniveau er i løbet af dagen, hvorfor det er vigtigt, at du planlægger dine daglige aktiviteter på en måde, så du ikke ender med at skulle ligge i sengen i flere dage, eller hvorfor du nogle gange er meget træt eller er nødt til at aflyse aftaler. 

Du kan læse mere om aktivitetsregulering, og hvorfor det er vigtigt at tænke på her.

Når du skal bruge ske-teorien, kan du bruge denne forklaring:

I løbet af en hel dag har du 12 skeer. Hver gang du skal udføre en fysisk aktivitet, kræver det, at du bruger et antal skeer. Eksempelvis kræver det 5 skeer, hvis du skal handle ind. Det betyder, at du derfor kun har 7 skeer tilbage til resten af dagen. Derfor skal du måske vælge mellem enten at støvsuge eller vaske tøj den dag.

 

Forskellen på energiniveauet hos en kronisk smertepatient og en rask person 

Det kan være en god idé at prøve ske-teorien sammen med dine venner, familie eller kollegaer, hvor de forklarer hvor mange skeer, de skal bruge, når de skal klare sig igennem dagligdagens gøremål. Det kan nemlig være et brugbart redskab til at forklare dine pårørende, hvordan du har langt færre kræfter til dagen end dine raske pårørende. 

Brug dette eksempel: En almindelig hverdagsmorgen