Banner image 2

Har du talt om dine smerter i dag?

64 % af den danske befolkning lider ofte af smerter og ømheder i deres dagligdag. Men rigtig mange undgår at tale med deres omgivelser om smerterne, fordi de ikke føler sig forstået og anerkendt. Det er derfor tid til at gøre op med smertestigmatiseringen i Danmark.

Selvom smerter har en stor påvirkning på vores liv og velvære, er det de færreste, der deler deres smerteoplevelser med omgivelserne. Selv når det kommer til de allernærmeste, er de fleste tilbageholdende med at tale om deres smerter. Det viser en ny rapport udarbejdet af United Minds for GSK Consumer Healthcare i 2021.

En af grundene hertil viser sig at være fordi, vi ofte forbinder vores egne smerter med svaghed. Der er stor forskel på, hvordan vi oplever egne og andres smerter. Andres smerter ser vi som værende mere naturlige, mens vores egne smerter betragtes som et svaghedstegn og et tegn på aldring.

Konsekvensen af stigmatisering

Stigmatiseringen gør at man går alene med sine smerter, hvilket kan føre til ensomhed, og rapporten belyser, at danskerne kun fortæller deres nærmeste om deres gener, hvis det er strengt nødvendigt.  

Det kan næstformand i Forening af Kroniske Smerteramte og Pårørende (FAKS), Tobias Pörsti, nikke genkendende til.

”Smerter er tabubelagte. De personer, der er ramt af kroniske smerter, taler ikke særlig meget om det, da folk omkring dem ofte har svært ved at sætte sig ind i den smerte, der opleves. Man ved ikke, hvad smerter er, før man oplever det på egen krop. Smerter kan altså siges at være en abstrakt tilstand i den forstand, at de kan være svære at beskrive, hvilket gør tilstanden svær at forstå,” påpeger Tobias Pörsti.

Den store udfordring er altså, at smerter er en individuel oplevelse, der ikke kan ses eller måles på samme måde som andre tilstande. Det kan føre til at mange går alene med deres smerter og derfor kan det være sværere at både forstå og diagnosticere.

Start samtalen om dine smerter i dag  

Forståelsen for kroniske smerter er mangelfuld. Og den bliver kun værre, så længe vi ikke taler om det. For at forebygge smerter og ømheder, er det derfor nødvendigt, at vi bliver bedre til at tale om vores smerteoplevelser.

Når vi sætter ord på vores smerter, får vi mere forståelse og bekræftelse fra vores omgivelser, hvilket i sig selv har vist sig at have en smertelindrende effekt.

Jo mere vi taler om smerter, jo mere udviklet bliver vores “smertesprog” også. Så bryd tavsheden og start samtalen om dine smerter i dag.